Windows távoli asztal használata

A windows távoli asztal alkalmazása egy elég hasznos, de nem szakszerű beállítás esetén nagyon veszélyes szolgáltatás. Alkalmas arra, hogy egy másik számítógép képernyőjét átvéve úgy dolgozzunk, mintha a távol lévő gép előtt ülnénk. Ebből adódan például egy nyomtatás vagy szkennelés sem a helyi nyomtatónkon fog megtörténni, hanem a távoli géphez kapcsolt nyomtatón, szkenneren. Ennek áthidalására is vannak megoldások, de ezeket jelen cikkünk nem tárgyalja.

1. VPN használata

A távoli asztal szolgáltatást nem javasolt közvetlenül az internetről elérhetővé tenni. Biztonságosabb, ha először egy VPN kapcsolaton keresztül csatlakozik a távoli gép belső hálózatához és ezen a védett kapcsolaton keresztül használja a távoli asztal szolgáltatást.

További információkért olvassa el az OpenVPN kliens telepítése és beállítása (Windows) cikket a tudástárunkban.

2. Távoli asztal kliens elindítása

Kattintson a start gombra és kezdje el begépelni a távoli asztal szöveget. A felkínált lehetőségek közül válassza ki a Távoli asztal kapcsolat alkalmazást.

3. Távoli kapcsolat beállítása

Az általános fülön írja be a távoli számítógép nevét (amihez kapcsolódni szeretne) és kettősponttal elválasztva a portszámot, amin a távoli gép várja a kapcsolódási kéréseket. Az alapértelemzett portszám a 3389.

A felhasználónév mezőben adja meg a távoli gépen beállított felhasználónevét és pipálja ki a Hitelesítő adatok mentésének engedélyezése opciót.

Alacsony sávszélesség esetén érdemes a Minőség fülön lévő lehetőségeket is átnézni.

4. Távoli kapcsolat mentése

A beállított kapcsolatot elmentheti és a későbbiekben a kapcsolat ikonján keresztül is elérheti. Ehhez kattintson a Mentés másként... feliratú gombra, válassza ki a mentés helyét (például Asztal) és adja meg a kapcsolat nevét.

Ezt követően az elmentett kapcsolat ikonjára duplán kattintva eléri a már beállított kapcsolódási ablakot.

Kapcsolódó bejegzések

#vpn #windows távoli asztal #2fa hitelesítés #Authenticator #Székesfehérvár #Budaörs #Veszprém